Adja meg a keresendő termék nevét:

Kannabinoidok a konyhában

A modern tudomány egyre jobban kezdi elismerni őseink bölcsességét, akik sokat tudtak az aromás gyógynövények és fűszerek gyógyászati célú felhasználásáról. A fűszerek használata a főzéshez, a gyógyításhoz és a textil festéséhez az emberi történelem nagy részét formálta. Az ókorban ezekkel a rendkívül értékes alapanyagokkal jól bejárt fűszer útvonalakon kereskedtek Ázsia, a Közel-Kelet, Észak-Afrika és Európa területén. Néhány fűszer szó szerint aranyat ért. Mégis csak a közelmúltban fedezték fel a tudósok számos közös konyhai fűszer bioaktív alkotóelemeit és molekuláris mechanizmusait, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást, miközben egyszerre több helyen is kifejthetik jótékony hatásukat. Számos tanulmány megerősíti, hogy a különféle fűszerek egészségfejlesztő tulajdonságait ugyanazok a receptorok közvetítik az emberi agyban és a testben, amelyek farmakológiailag reagálnak a kannabiszra.



PURE LEAF 5%-os CBD Olaj


Sáfrány: Az ideg nyugtató


Az iráni tudósok 2013. évi jelentése a Pharmacognosy Review-ban a sáfránykivonatok neuroprotektív hatásait vizsgálta, amelyek az Alzheimer-kór állat modelljeiben gátolták a béta-amiloid plakk felhalmozódását az agyban. Ugyanez a cikk megjegyezte, hogy a sáfrány kivonatok “megakadályozhatják a retina károsodását [és] az életkorral összefüggő makula degenerációt”. Egy ausztrál kutatócsoport korábban kimutatta, hogy a sáfrány a retina véráramlásának fokozásával képes ellensúlyozni a laboratóriumi patkányok folyamatos fény hatására. A sáfrány mind a CB1, mind a CB2 kannabinoid receptorokat “bekapcsolja”, hogy “retina védelmet nyújtson” - összegezték az ausztrál tudósok.


A sáfrány (Crocus sativus) a világ legdrágább termesztett gyógynövényének számít, amelyet nagyra értékelnek, mint ételízesítő és természetes színezék. Eredetileg Perzsiában és Kis-Ázsiában termesztették ezt a legendás fűszert egy világos lila virágból, szálszerű vörös-narancs stigmával, amely 150 bioaktív komponenst tartalmaz, köztük karotinoidokat, flavonoidokat és más erős polifenolokat. A riboflavin (B-2-vitamin) gazdag forrása és a szabad gyökök megsemmisítője, a sáfrány hosszú múltra tekint vissza népi gyógyszerként rák, görcsök, fejfájások, bőrbetegségek, asztma, fekélyek, premenstruációs distressz és egyéb betegségek kezelésére. Az Ebers-papirusz (Kr. E. 1550) a sáfrányt “éljenző szív gyógyszerként” és veseproblémák gyógymódjaként említi.


A tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a sáfrány javítja a tanulást és a memóriát az acetilkolin lebontásának gátlásával. A sáfrány fokozza a GABA receptor működését is, ami részben megmagyarázza hatékonyságát ideg nyugtatóként. A klinikai vizsgálatok értékelték a sáfrány antidepresszáns tulajdonságait, és arra a következtetésre jutottak, hogy hatékonyabb, mint egy placebo, és egyenértékű a Prozac-szal.



Kurkuma: A szent por



A kurkuma (Curcuma longa), a gyömbérfélék családjának évelő növénye biztonságos, 6000 éves tapasztalattal rendelkezik gyógynövényként, kulináris fűszerként, valamint szövet- és ételfestékként. Az all-star botanika húsos rizómáját mély narancssárga-por színűre őrlik, és a dél-ázsiai konyha ízesítésére használják. Jelentős összetevője a legtöbb kereskedelmi curry-nek, valamint az ayurvédikus orvosi gyakorlat alapanyaga, amely a kurkuma felhasználásával (jellemzően más gyógynövényekkel kombinálva) emésztési zavarok, torokfertőzések, anyagcsere-rendellenességek, közönséges megfázások és sok más betegség kezelésére szolgál. Az India szent poraként ismert kurkuma helyileg antibakteriális és gombaölő szerként is alkalmazható a bőr fekélyek kezelésére és a sebek tisztítására.


Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal, a Big Pharma évelő szolgálóleánya a kurkumát élelmiszer-színezékként ismeri el, de nem terápiás anyagként, annak ellenére, hogy több mint 5600 szakértői véleményt és tanulmányt dokumentáltak a témában. Több bizonyítékon alapuló tudományos irodalom (1500 tudományos cikk) támogatja a kurkumin rák elleni alkalmazását, hatékonyabban mint bármely más tápanyag, beleértve a D-vitamint is.


A sáfrányhoz hasonlóan a kurkumin is erős antioxidáns, amely több molekuláris csatornán keresztül neuroprotektív hatásokat kölcsönöz. A kurkuma megvédi az alkohol okozta agykárosodást, javítja az inzulinérzékenységet és a szív- és érrendszeri funkciókat, gátolja a vérlemezkék aggregációját, és megkönnyíti az Alzheimer-kór demenciájához kapcsolódó béta-amiloid plakk tisztulását. Érdemes megjegyezni, hogy az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek előfordulása az ázsiai szubkontinensen élő emberek körében, ahol a kurkuma mindenütt jelen van, lényegesen alacsonyabb, mint Észak-Amerikában.


A kurkuma gyógynövényként való sokoldalúsága részben az endokannabinoid rendszerrel való kölcsönhatásából ered, amely számos fiziológiai folyamatot szabályoz. 2012 májusában a neurokémiai kutatások a CB1 kannabinoid receptort azonosították a kurkumin antidepresszáns hatásának közvetítőjeként: a kurkuminnal végzett kezelés - jegyzi meg a jelentés - “az endokannabinoidok tartós emelkedését eredményezi”. 2013 decemberében az European Journal of Pharmacology közzétette, hogy a kurkumin csökkenti a májfibrózist azáltal, hogy modulálja a kannabinoid receptor transzmisszióját.


PURE LEAF 10%-os CBD Olaj



Bors: A fekete arany




Az ókortól kezdve mind ételízesítőként, mind népi gyógymódként a fekete bors (Piper nigrum) a világ legnépszerűbb fűszere. Ennek a fás “szőlőnek” a szárított gyümölcsét - a borsot - „fekete aranynak” tekintve annyira értékes árucikknek tekintették, hogy az üzleti tranzakciókban a pénz helyettesítőjeként is szolgált. A középkor folyamán Európában a fekete bors olyan luxuscikk volt, amelyet csak a gazdagok engedhettek meg maguknak. Ma ez az egyik leggyakrabban használt fűszer a bolygón.


A fekete bors sokféle terápiás tulajdonságát a modern tudomány is megerősítette. A fekete bors illóolaja csökkenti a nikotin utáni vágyat és enyhíti az elvonási tüneteket. Görcsoldó és csökkentheti a vérnyomást és enyhítheti az emésztési zavarokat is. Kimutatták, hogy a piperin, a fekete bors fő bioaktív alkotóeleme, gátolja az oszteoszarkóma állat modelljeiben a rákos sejtek szaporodását. Ez a fekete bors alkaloid erősíti a kurkuma tumorellenes és apoptotikus hatását is, fokozva a kurkumin biohasznosulását. Együtt adva a piperin és a kurkumin szinergikusan hatnak egymásra, és erősebb antidepresszáns hatást váltanak ki, mint bármelyik vegyület önmagában.


"A fekete bors illóolaja csökkenti a nikotin utáni vágyat és enyhíti az elvonási tüneteket."


A piperin kívül a fekete paprika tartalmaz K-vitamint, vasat és mangánt, valamint egy robusztus aromás terpénkészletet, amelyet ismernie kell a kannabisz értőknek: pinén, limonén, linalool, sabine. A fekete borsot különösen jól felruházza a szeszkviterpén-béta-kariofillén, amely számos kannabisz-törzs fontos gyógyászati ​​összetevője. A béta-kariofillén az egyetlen olyan terpén, amelyről ismert, hogy közvetlenül kötődik a CB2-höz, az immun funkciókat, a perifériás idegrendszert, az anyagcsere szöveti aktivitást és más fiziológiai folyamatokat szabályozó kannabinoid receptorokhoz.


A fekete bors erős gyulladáscsökkentő hatását a CB2 receptor közvetíti. A THC közvetlenül kötődik a CB2 receptorhoz is, bár ez nem az, ami miatt az ember a pszichotróp hatást tapasztalja, amikor kannabiszt fogyaszt. Ennek oka, hogy a CB2 receptorok nincsenek jelentős mértékben jelen az agyban és a központi idegrendszerben.


A béta-kariofillén számos más konyhai fűszerben is fellelhető, beleértve a szegfűszeget, a fahéjat és az oregánót.



Szerecsendió: A kannabinoid gyórsító


A szerecsendió nem közvetlenül aktiválja az agy CB1 kannabinoid-receptorát vagy az immunsejtekben a CB2 kannabinoid-receptort. De ez a gyakran használt konyhai fűszer erőteljesen befolyásolhatja az endokannabinoid rendszert.


Egy 2016-os gyógyszerészeti biológiai tanulmány arról számolt be, hogy a szerecsendió kölcsönhatásba lép az endokannabinoid rendszerrel azáltal, hogy gátol bizonyos kulcsfontosságú enzimeket, amelyek katabolizálják (lebontják) a két fő endokannabinoidot, az anandamidot és a 2AG-t. Az agy saját marihuánájához hasonlítva ezek a rövid életű endogén kannabinoid vegyületek kötődnek a CB1 és CB2 receptorokhoz. Ez sejtszinten olyan jelátviteli kaszkádot vált ki, amely megvédi az idegsejteket a mérgező inzultusoktól (stressz) és elősegíti a neurogenezist (új őssejtek létrehozását felnőtt emlősökben).


Két katabolikus enzim, a zsírsav-amid-hidroláz (FAAH) és a monoglicerin-lipáz (MAGL) vesz részt az anandamid és a 2AG lebontásában. Egyszerűen fogalmazva: kevesebb FAAH és MAGL több anandamidot és 2AG-t jelent. Tehát ezen katabolikus enzimek gátlásával a szerecsendió megnöveli az anandamid és a 2AG szintjét az agyban, és fokozza a kannabinoid receptor jelátvitelt az egész testben. A FAAH és a MAGL gátlása a preklinikai kutatások során hasznosnak bizonyultak a fájdalom, a szorongás, a magas vérnyomás és a különböző gyulladásos állapotok enyhítésében, ami hitelessé teszi a szerecsendió hagyományos orvosi felhasználását.


Az indiai ayurvédikus gyógyítók a szerecsendiót szorongásoldó vagy szorongáscsökkentő szerként használják. De ellentmondásos beszámolók vannak a szerecsendió szorongásra és depresszióra gyakorolt ​​hatásáról - a nagyobb dózisok kétfázisú választ okoznak, súlyosbítva a hangulati rendellenességeket és kiváltva a hallucinációkat. A szerecsendió régóta ismert központi idegrendszeri aktivitásáról. A Nature cikkében (1966) Alexander Shulgin “miriszticint mint pszichotrop anyagot” azonosított.


Sok börtönlakó, köztük Malcolm X iszlámra való áttérése előtt, szerecsendiót szippantott és nyelt, hogy “elszálljon” a valóságtól. Most már tudjuk, hogy a szerecsendiónak hogyan és miért van pszichoaktív hatása - serkenti a kannabinoid receptor transzmisszióját azáltal, hogy elnyomja az agy saját marihuánáját lebontó enzimeket.


PURE LEAF 20%-os CBD Olaj


Ökológiai gyógyszer


A gyógynövények és a fűszerek ökológiai gyógyszerek. A világ vidéki lakóinak 75–90 százaléka továbbra is a hagyományos növényi orvoslásra támaszkodik, mint elsődleges egészségügyi ellátási módra. Számos növény - nemcsak a kannabisz - olyan vegyületekkel van ellátva, amelyek közvetlenül vagy közvetve kölcsönhatásba lépnek az endokannabinoid rendszerrel. Számos közös konyhai fűszer egészségre gyakorolt előnyeit ugyanazok a kannabinoid receptorok közvetítik az emberi agyban és a testben, amelyeket a marihuána aktivál.


A marihuána agyra gyakorolt hatásainak tudományos kutatása teljesen új távlatokat nyitott meg az emberi biológia és fiziológia megértése előtt. Amint visszavárjuk a kannabiszt a jóváhagyott gyógynövények panteonjába, talán át kellene gondolnunk az endokannabinoid rendszerről alkotott elképzeléseinket, amelyeket így a növényről neveztek el, amely a felfedezésekhez vezetett.


Vissza

Termékeinket csak a címkén feltüntetett módon szabad adagolni és használni. Tilos alkalmazni, ha Ön terhes vagy szoptat. Használat előtt konzultáljon orvosával, ha súlyos betegsége van, vagy vényköteles gyógyszereket használ. A hatások egyéntől függően eltérhetnek.